top of page

Next Level Lifestyle

Tania Moräntz

  • Foto van schrijverTania Moräntz

DE MAGIE ONTRAFELD

Hou beide voeten op de grond!


Ik ben nog steeds verbaasd over de reactie van sommige mensen die coaching bezien als "iets waar je wel of niet in gelooft". 

 

En waarom valt "alternatief" in de categorie "geiten-wolle sokken"? Terwijl alternatief gewoon betekent "iets anders dan het klassieke".

 

Even een voorbeeld : Migraine 

Vroeger nam men de stelling aan : dat zit tussen je twee oren! 

En de behandeling bestond uit pijnmedicatie. 

Door het weinig bevredigende resultaat voor een heel aantal mensen ging men verder op zoek naar "alternatieve manieren" om deze patiënten te kunnen helpen. Zo is de medicatie specifieker geworden. Ontdekte men dat door de voeding aan te passen, aanvallen voorkomen kunnen worden. Maar ook dat stress een belangrijke factor kan zijn en de reductie hiervan ook een zeer gunstig effect kan hebben. 

 

Deze alternatieve manieren van behandelen hebben ondertussen hun waarde bewezen voor deze mensen.

 

Omdat de ene patiënt bewust is geworden van het feit dat chocolade de oorzaak is van zijn helse hoofdpijn én hij de verantwoordelijkheid opneemt door geen chocolade meer te eten, ziet zijn leven er nu helemaal anders uit! 

 

Zo laat de andere patiënte de stress nu achter zich door het beoefenen van yoga , een alternatieve manier (dus geen medicatie) . 

 

Met andere woorden : ALS JE WEET WAAR DE OORZAAK VAN JOUW PROBLEEM LIGT, JE NEEMT JE VERANTWOORDELIJKHEID OP, DÀN ZIET JE LEVEN ER HELEMAAL ANDERS UIT! 

 

Dit klinkt toch logisch! Niet? 

 

Vanwaar dan de vele vraagtekens? Waar zit het addertje? Er is helemaal geen addertje! 

 

Het is simpel! Maar het is niet gemakkelijk! 

   Simpel als in : je mag nooit meer chocolade eten

   Moeilijk als in : probeer daar maar eens af te blijven als je er verzot op bent! 

 

   Simpel als in : elke week je yoga mat uitrollen en Ohmmmm

   Moeilijk als in : maar ook de was moet gebeuren, de kinderen brengen en halen, eten maken, ...

 

Er zijn verschillende manieren om te weten te komen met welke overtuigingen jij rondloopt en welk coping-gedrag jij toepast. M.a.w. wat de oorzaak van jouw probleem is.

 

Want dat is wel de start natuurlijk. Als je niet weet wat en waar je moet beginnen, wat ga je er dan in hemelsnaam aan doen?

 

Zo zijn er psychiaters, psychologen,  .... maar ook coachen. We zijn als het ware "de alternatieve zussen en broers" van de klassieke. 

 

Ook kinesitherapie viel jaren onder de noemer "alternatieve manier"! En elke kinesist die met aandacht bij zijn of haar patiënt aanwezig is, kan beamen dat we meer zijn dan enkel hun "masseur". Dat lichamelijke klachten en emotionele pijn vaak met elkaar verbonden zijn, wordt duidelijk als we écht naar hun verhalen gaan luisteren.

 

Zo heeft elke psychiater, psycholoog of coach zijn specialiteit en eigen manier van werken.

Je gaat voor rouwverwerking toch niet naar een business-coach? Iemand met schizofrenie kan zijn of haar problemen waarschijnlijk niet oplossen met andere voeding.

 

Maar om eindelijk een goede relatie te bekomen ga je toch geen medicatie slikken? Als jij wil weten wie jij bent en wat je wil, moet je jezelf toch niet laten opnemen in een ziekenhuis? Laat je begeleiden door de juiste mensen. 

 

Zorg er dus voor dat je weet waar jouw "probleem"ligt (ik noem het liever "uitdaging")  , dat je weet waaraan jij moet werken, zodat je weet tot welke mensen jij je moet richten voor de juiste begeleiding!

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page